Estrokad – lägsta dosen östrogen
Estrokad (estriol) är ett receptfritt läkemedel för lokal östrogenbehandling av torra slemhinnor i underlivet som är vanligt att kvinnor får under eller efter klimakteriet. Estrokad består av vagitorier och innehåller estriol som är ett lågpotent östrogen. Ett vagitorium innehåller 0,03mg estriol som är den lägsta dosen i Sverige.
För att använda Estrokad korrekt, rådgör med din läkare för rätt diagnos och läs noga bipacksedeln innan behandling.
Hur verkar Estrokad?
Estrokad innehåller östrogen och gör så att slemhinnan blir tjockare, fuktigare och mer elastisk, pH sänks (surare miljö), och mikrofloran återställs. I och med att Estrokad är ett vagitorium så kommer det direkt i kontakt med slemhinnan i vagina som är mycket mottaglig för läkemedel.
Att använda Estrokad
Att föra upp ett vagitorium är lika enkelt som när man använder en tampong och man behöver inte något hjälpmedel som exempelvis en applikator. För upp vagitoriet djupt in i slidan på kvällen strax före sänggåendet. Har man inte tidigare använt lokal östrogenbehandling så börjar man med 1 vagitorium varje dag i 3 veckor för att bygga upp slemhinnan i underlivet. Därefter fortsätter man med doseringen 1 vagitorium 2 gånger i veckan, till exempel söndagar och onsdagar (SOS= söndag, onsdag, söndag etc som ett bra kom-ihåg). Detta kallas för underhållsbehandling.
Om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3-4 veckor bör man söka läkare. Som de flesta säkert känner till är lokal östrogenbehandling en kontinuerlig behandling och inte bara en kur. Om man avslutar behandling kommer symtomen oftast tillbaka.
Om man inte haft någon lokal östrogenbehandling tidigare räcker 1 förpackning Estrokad i 7 veckor. Om man redan står på ett lokalt östrogen och byter så räcker 1 förpackning Estrokad i 15 veckor.
Biverkningar
I början av behandlingen när slemhinnorna i underlivet fortfarande är tunna och sköra, kan lokal irritation uppkomma som värmekänsla och klåda. Biverkningarna är ofta övergående och lindriga. Blir besvären påtagliga, kontakta läkare.
För rådgivning om läkemedel och behandling, kontakta sjukvården på 1177 eller www.1177.se.
Man kan också kontakta Läkemedelsverket direkt, www.lakemedelsverket.se.